Роспа България

Управление на местата за игра
Осигурете безопасна среда за игра на децата и сведете до минимум риска от съдебни искове срещу Вас!
Новини
Национална художествена академия - магистърска програма „Дизайн на детска среда”

От месец октомври 2011 г. ландшафтен архитект Ивайло Сиркаров е хоноруван преподавател в Национална художествена академия, където води лекционен курс „Ергономия и стандарти за безопасност” към магистърската програма „Дизайн на детска среда”. Освен със стандартите за безопасност на съоръженията и площадките за игра студентите научават и добрите практики, които се прилагат в тази сфера.

Магистърската програма включва и практически занятия, които се проведоха през пролетта на 2012 г.

През месец март се проведе практиката, обхващаща площадки за игра, разположени на закрито. По време на нея студентите посетиха частна детска градина „Патета” и детски център „Патета” 2 в кв. „Лозенец”, гр. София. Тези обекти са добър пример как да бъде организирана детска среда, разположена на открито.

През месец арпил се проведоха занятия на открити площадки за игра в няколко столични парка и междублокови пространства, където освен примери за добри практики, бяха показани и примери ниска игрова стойност, за грешки в дизайна на площадка и дизайна на съоръжения за игра, неправилен монтаж и липса на  поддръжка, създаващи предпоставки за инциденти.

 

 

 
Директива за безопасност на детските играчки

На 16 февруари в хотел "Шератон" ландшафтен архитект Ивайло Сиркаров, управител на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” ЕООД бе поканен да участва в първият от поредицата семинари по безопасност на детските играчки. Експерти представихa Новата Директива за безопасност на детските играчки 2009/48/ЕО,  която влезе в сила в Европейския съюз миналото лято. С нея се въвеждат по-строги изисквания и задължения към участниците в производството и разпространението на детски играчки. Семинарът се организира от асоциацията Toy Industries of Europe  – TIE (Европейска асоциация на индустрията за играчки)  и Браншовата асоциация "Детски играчки" – България. Кампанията се финансира от Европейската комисия и ще продължи в още 9 страни, информират от представителството на ЕК в България.

Семинарът бе открит от Катрин Ван Рииз – Генерален директор на  Европейската Асоциация на Индустрията за Играчки.

Участие взеха Маргарита АлександроваНачалник отдел  Дирекция "Техническа хармонизация и политика за потребителите" към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Теменужка Грънчаровадържавен експерт в Главна дирекция "Надзор на пазара" към Държавна Агенция за Метрологичен и Технически надзор, Кристиан ВетербергДиректор на ЛЕГО по въпроси, свързани с държавните институции, Председател на Технически комитет 181 за безопасност на детските играчки на ISO и ръководител на работна група 3 – механични и физични свойства на Технически комитет 52 за безопасност на детските играчки на CEN (Европейски комитет за стандартизация) и г-ца Камелия МилановаЕксперт международно сътрудничество в отдел "Основополагащи стандарти" и секретар на Технически комитет 98 - Безопасност на детски играчки и други детски артикули към  Български Институт за Стандартизация (БИС).

 

 

 
Детски площадки за игра в Крайречен парк гр. Лом
  В края на месец декември РоСПА – БЪЛГАРИЯ извърши слединсталационен контрол на комплекс от седем съоръжения за игра, разположени в крайречния парк на гр. Лом. Проектът е осъществен чрез финансиране по оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013" - "Изграждане и възстановяване на градска крайречна зона Лом".

Съоръженията за игра са разположени в различни части на парка, като някои от тях передлагат възможност за ролеви игри. Особено сполучливи решения са двата кораба, които се вписват в контекста на крайречния парк.

 

 

 
Тематични площадки за игра

През месец декември бяха завършени три от тематичните площадки, свързани с обществената поръчка за проектиране, ремонт и възстановяване на детски площадки за игра в 8 общоградски паркове и градини на територията на Столична община. РоСПА – БЪЛГАРИЯ извърши слединсталационния контрол и сертифицира площадките за игра.

Местата за игра са разположени в три столични парка: парк „Здраве” – „Къщата с животните”, в Южен парк, III част  - „Замъкът на крал Артур” и площадка „Градът” в градина „ГУСВ”. Дизайнът на площадките и съоръженията за игра са обединени от определена тематика, което допринася за високата им игрова стойност.

 

 

 
Награди "Зелена община" 2011 г.

На 12 декември 2011 г. Управителят на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ”  EOOД Ивайло Сиркаров бе поканен да присъства на  шестата Церемония по връчване на наградите от конкурса “Зелена  община”, “Кемпински хотел Зографски”, зала “София”.

Конкурсът се организира от Фондация “Зелена община”. Целта на инициативата е да промотира и възпитава добрите практики в развитието на зелените системи на българските общини - благоустрояването и поддържането на паркове, градини, обществени спортни тревни терени и детски площадки.

В номинациите за Зелен проект, реализиран от общината и нейните гражданиспечели Община Павел баня.

 За „Реализиран проект за благоустройство на градска зелена система от голяма община” награди спечелиха Община Русе за благоустройство нa централна градска част и Столична община за ремонт на първа част на Южен парк. Наградата за Столична община бе връчена лично от посланика на САЩ Джеймс Уорлик на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Столична община спечели и в „Специалните награди за устойчиво развитие на градската зелена система”. В същите номинации взе награда и Община Бургас.

Община Бургас бе наградена още за „Зелено спортно съоръжение с тревно покритие”.

Община Нова Загора спечели награди в две категории: „Фонтани и водни ефекти” и „Реализиран проект за благоустройство на градска зелена система от малка или средна община”.

В категорията „Проект за благустройство на градската зелена система” спечели  Община Лясковец.

Община Чавдар е победител в категорията „Ефективно оползотворяване средствата на еврофондовете”.

Конкурсът се проведе под патронажа на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

 

 

 
Контрол на новоизградени площадки в Община Самуил

През месец декември „РоСПА – БЪЛГАРИЯ”  EOOД осъществи слединсталационен контрол за въвеждане в експлоатация на площадки за игра в десет населени места на територията на Община Самуил: с. Хума, с. Пчелина, с. Богомилци, с. Хърсово, с. Голяма вода, с. Владимировци, с. Кривица, с. Голям извор, с. Богданци, с. Самуил.
Изграждането на площадките е финансирано по Оперативна програма „Развитие на селските райони”.
„РоСПА – БЪЛГАРИЯ” приветства услията, които полага Община Самуил за осигуряването на безопасни места за игра.

 

 

 
Нови площадки, финансирани от Специализирания общински приватизационен фонд

 През периода септември – декември 2011 г. „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” ЕООД сертифицира 48 новоизградени площадки на територията на Столична община.
Реализирането на обектите бе финансирано от Специализирания общински приватизационен фонд.
Местата за игра бяха изградени от няколко фирми и с различни съоръжения, което допринесе за разнообразието в облика на площадките в различните райони на Столична община.

 

 

 
Площадка „Музикалната градина”

През месец ноември 2011 г. в градинката пред Народен театър Иван Вазов, гр. София,  кметът на Столицатаг-жа Йорданка Фандъкова, откри новата площадка за игра „Музикалната градина”.

„Музикалната градина” е първата по рода си площадка в България и е предназначена за хора от всички възрасти – на нея могат да играят и малки и големи.

Името на площадката не е случайно – съоръженията за игра са музикални инструменти, които издават звуци, като по този начин се дава възможност за нестандартни начини за забавления и общуване, експериментиране и творчество. Особено функционални ги прави фактът, че са подходящи и за занимания на ползватели в неравностойно положение с различни физически и психически увреждания.

Дизайнът на ситуираните съоръжения и ударопоглъщаща настилка, напълно кореспондират с прилежащия ландашафт и архитектурата на околните сгради и е в хармония с вече съществуващата ситуация. Освен Народен театър „Иван Вазов” в близост се намира концертен комплекс Зала „България”, сградата на Софийската филхармония и Националната художествена галерия.

Площадката е изградена от фирмите „Цветомания” ЕООД и „Би Пи Си” ЕООД с финансовата подкепа на „Уникредит Булбанк” и Дирекция „Зелена система” към Столична община.

Преди въвеждането в експлоатация инспектори на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” ЕООД установиха безопасността на площадката за игра и удостовериха това със сертификат.

На откриването на площадката присъстваха г-жа Ралица МаджароваДиректор Дирекция Зелена система към Столична община, г-жа Галя ВойковаГлавен експерт отдел „Екология” към Столичен район „Оборище”, кметът на Столичен район „Подуяне” Ева Митова, изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян и др.

 

 

 
Нови площадки в гр. София, финансирани по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”

През месец октомври 2011 г. в три Столични района - „Слатина”, Триадица” и „Подуяне” чрез безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”  бяха напълно обновени 18 площадки за игра.

Инспектори на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” извършиха контрол и сертификация на всичките 18 площадки след приключване на строително монтажните дейности по изграждането им.

 

 

 

 
Обновяване на площадки за игра на територията на Столична община

През месец август 2011 г. ландшафтен архитект Ивайло Сиркаров, управител на РоСПА - БЪЛГАРИЯ” ЕООД, бе поканен от Столична община да участва като външен експерт (No. ВЕ 2231 от регистъра с външните експерти на Агенцията за обществените поръчки, съгласно изискванията на чл.19, ал.2, т.8 от Закона за обществените поръчки) в две открити процедури за възлагане на обществена поръчки.

Едната от тях бе за „Избор на изпълнител на строително монтажни работи, свързани с реконструкции на съществуващи детски площадки и площадки за отдих по три обособени позиции в райони „Слатина”, Триадица” и „Подуяне” на Столична община във връзка с изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”. Процедурата включваше обновяване на 18 площадки за игра.

Втората процедура бе свързана с обществена поръчка за проектиране, ремонт и възстановяване на детски площадки за игра в 8 общоградски паркове и градини на територията на Столична община. Обществената поръчка предвижда обновяване на 12 площадки за игра в парк „Здраве” (Столичен район „Триадица”), Южен парк II и III части (Столичен район „Триадица”), парк „Св. Св. Петър и Павел” (Столичен район „Красна поляна”), парк „100 години София” (Столичен район „Младост”), парк „Герена” (Столичен район „Подуяне”), парк на бул. „Овча купел” и и ул. „Буземска” (Столичен район ”Овча купел”), градина „ГУСВ” (Столичен район „Красно село”). Основната задача е да бъдат изградени тематични детски площадки с висока игрова стойнст в изброените паркови територии.

 

 

 
Контрол на площадките за игра в Столичен район Банкя

В началото на месец август 2011 г. на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ ЕООД бе възложено да извърши оценка на съответствието с актуалните изисквания за безопасност на всичките 15 площадки за игра на територията на Община Банкя.

За инспектирането на всяка площадка бяха издадени протоколи и доклади за оценка на съответствието с Наредба No.1 от 12. януари 2009 г. за Условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра и доклади за оценка на риска.

 

 

 
Контрол на площадки за игра в Община Троян

През месец юли 2011 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ извърши контрол на 11 обекта на територията на Община Троян. Обектите са площадки за игра, разположени в детски градини и ясли, както и площадката за игра в градския парк на Троян.

Част от зоните за игра се намират на териториите на селата Калейца, Дебнево, Врабево, Орешак, Черни Осъм и Борима.

Освен детските площадки РоСПА – БЪЛГАРИЯ” инспектира и двора и спортната площадка на училище „Св. Климент Охридски”.

Общинската администрация, стопанисваща площадките, получи протоколи и доклади от извършения контрол, както и доклади за безопасност съдържащи препоръки за предприемане на конкретни мерки.

 

 

 
Пътуваща изложба „Археологията зад кадър”

През месец юни 2011 г. „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” извърши контрол на пътуващата изложба „Археологията зад кадър” – археологическа експозиция, където децата могат да се изявят в ролята на археолози, а възрастните също има какво да научат. Малките посетители имат възможност да намират находки в специален пясъчник за археологически разкопки, да подреждат археологически пластове, да  строят строят крепост и други интересни занимания.

 

 

 

 
Контрол на площадките за игра в Столичен район „Красно село”

В периода май-юни 2011 г. „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” извърши инспекции за безопасност на всички 108 площадки за игра, стопанисвани от Столичен район „Красно село”, като инспекциите включваха проверка на площадки, раположени на територията на детски градини и ясли.

В рамките на договорения срок „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” предаде документацията, съдържаща доклади за безопасност за всяка от площадките с предписания и препоръки за отстраняване на опасните елементи и повишаване нивото на безопасност на площадките.

 

 

 
Обновени детски площадки при детските градини в гр. Елхово

В края на  месец май Община Елхово възложи на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ инспеции на  обновените площадки за игра в три детски градини в гр. Елхово.

След инспекцията бяха издадени доклади за безопасност, протоколи и сертификати за съответствието с нормативните изисквания за безопасност на местата за игра.

При изграждането на площадките са подбрани съоръжения за игра, които са достъпни и ползваеми от деца с физически увреждания.

 

 

 
Площадка „Зора” в гр. Бургас

През месец май РоСПА – БЪЛГАРИЯ провери съответствието с нормативните изисквания за местата за игра и сертифицира площадка „Зора” в гр. Бургас, изградена от „Градска среда” ООД. Площадката се намира в морската градина на Бургас и предлага голям брой занимания за различни възрастови групи. Освен възможностите за физическа активност площадката разполага и със съоръжение за игра с вода. Площадката е с висока игрова стойност.

 

 

 

 

 
Обновени площадки за игра към детски градини в гр. Варна

През месец май „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” извърши слединсталационен контрол на осем площадки за игра, разположени на територията на детски градини и ясли в гр. Варна. Възложител на инспекцията и изпълнител на проектите за обновяване на детските площадки е фирма „Поли Йорд” ЕООД.

Безопасността на площадките за игра бе удостоверена с доклади за оценка на риска, протоколи за извършения контрол и сертификати за съответствието на площадките с изискванията за безопасност.

 

 

 
Инспекция на съоръжения за скейтборд

В края на месец май 2011 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ” извърши инспекция за безопасност във връзка с въвеждането в експлоатация на новоизградената площадка за скейтборд в парк „Мир и дружба”  в гр. София.

Площадката е най-големият комплекс в България от разнообразни съоръжения за скейтборд, ролери и BMX.

След проверката на площадката бе издаден доклад за риск, посочващ елементите, които трябва да се обезопасят.

 

 

 
Контрол на детски площадки в Столичен район „Изгрев”

През месец май 2011 г.  Столичен район „Изгрев” възложи на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” да извърши оценка на съответствието с нормативните изисквания на десет площадки за игра, които стопанисва администрацията.

След извършения контрол бяха издадени протоколи и доклади от извършения контрол, както и доклади с оценка на риска, на инспектираните площадки.

Контролът на площадките е част от план за поетапно обновяване на детските площадки на територията на Столичен район „Изгрев”.

 

 
Първа конференция за безопасна игра в Република Хърватска

На 14 април в хотел Шератон” в Загреб, Република Хърватска, се състоя Първата конференция за безопасна игра, организирана от Център за качество и безопасност”. Фокусът бе върху приемането на нормативен акт, с който да се прилагат изисквания при изграждането и управлението на площадки за игра.

Ивайло Сиркаров, управител на РоСПА – БЪЛГАРИЯ, бе поканен да сподели българския опит при изготвянето и въвеждането на Наредба No.1 от 12. януари 2009 г. за Условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

Дейвид Иърли от РоСПА – Англия представи рискът и игровата стойност като елементи на детската игра, както и основните изиксвания за безопасност, които трябва да се спазват за при изграждането на площадки за игра.

Участие взеха детският омбудсман на Република Хърватска г-жа Бранка Кукоч, Маринко Крамарич, организатор на събитието и председател на Център за качество и безопасност”, Дияна Вицан, държавен секретар в Министерството на науката, образованието и спорта, Моника Ковачич, представител на Министерство на вътрешните работи, както и важни фигури от местната власт.

Интерес предизвика презентацията на д-р Зоран Барчот, който показа снимков материал на различни травми на деца, възникнали по време на игра.

Представителите на хърватската централна власт изявиха ясна позиция и политическа воля за промяна в положителна насока при управлението на местата за игра.

 

 
Международна награда за млади хора

Ландшафтен архитект Ивайло Сиркаров, управител на РоСПА – БЪЛГАРИЯ, бе поканен да присъства на тържествената церемония по награждаването на първите отличени българи в Международната награда за млади хора.

Наградите на Калина Бибишкова и Велика Янкова бяха връчени от Министъра на образованието, младежта и науката, г-н Сергей Игнатов и домакина на събитието Негово Превъзходителство посланика на Великобритания г-н Стив Уилиямс.

Събитието се състоя на 25 януари 2011 г. в посолството на Великобритания в София.

Програмата на Наградата е била въведена в Обединеното кралство през 1956 г., като Награда на херцога на Единбург. Целта е била да се мотивират момчета между 15 и 18-годишна възраст да се включат в балансирана програма за доброволно личностно развитие, която да ги преведе през потенциално трудния период между подрастването и зрелостта. През 1958 г. е стартирана програма за момичета, а двете отделни схеми са обединени през 1969 г. През годините горната възрастова граница последователно се повишава, докато достига 25 години.

От 1956 г. насам Програмата се е развила и разраснала значително и сега достига до млади хора в над 130 страни.

Днес основните принципи на Наградата остават същите, но дейностите и предоставянето им продължават да еволюират и да се адаптират, с оглед променящите се изисквания на модерното общество и нуждите на младежите. Сега Наградата е значима международна програма, позната и използвана от организации, работещи с млади хора по целия свят.

Вдъхновител и организатор е Народно читалище „Бъдеще сега” - независим лицензиран оператор на Наградата в България.

 

 
Три новоизградени площадки в гр. Пловдив

От месец ноември 2010 г. в три пловдивски квартала –  Гладно поле” Чайка”, и  Изгрев” – децата се радват на нови площадки за игра. Район Източен, Община Пловдив възложи следмонтажния контрол на площадките да бъде извършен от  РоСПА – БЪЛГАРИЯ”. Площадките са дело на фирма Ърбън сълушънс България” ЕООД и при изграждането им са спазени изискванията на стандартите за безопасност и на актуалната нормативна уредба, отнасящи се до площадките за игра.

След осъществяването на контрола за въвеждане в експлоатация РоСПА - БЪЛГАРИЯ сертифицира трите новоизградени площадки.

 

 

 

 

 
Нова площадка в Южен парк

През месец ноември 2010 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ” извърши следмонтажен контрол и сертификация на площадка за игра в столичния Южен парк. Съоръженията за игра включват както физическа активност, така и логическите игри  Лабиринт” и Зоопарк”. Площадката е предназначена за деца от 2 до 10 години и е изградена от фирма Градска среда” ООД.

Изграждането на площадката е част от информационната кампания за рак на гърдата под надслов „Мамо, обичам те!. Кампанията цели повишаване на обществената информираност за разпознаване ранните симптоми на заболяването, рисковите фактори за развитието му и за различните възможности за лечение. Кампанията се провежда от Рош България и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

 

 

 
Площадка НДК „Космос”

През септември 2010 г. фирма  Би Пи Си” ЕООД изгради нова площадка за игра, финансирана от  Лидл България”. Площадката се намира в градинката до лятното кино в парк НДК и носи тематичното име НДК “Космос”. Следмонтажна инспекция на  РоСПА – БЪЛГАРИЯ” удостовери със сертификат безопасността на площадката. Има занимания за деца от всички възрастови групи, като съоръжението  Галакси” е предназначено специално за забавление на тийнейджърите. Площадката е оформена в няколко зони, всяка от които е със специфичен облик – космос, пожарникарска кола и джунгла. Площадката бе открита с празнична церемония, на която бяха организирани игри с награди за най-малките. На откриването присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, г-жа Мария Бояджийска, заместник-кмет на Столична община по направление Зелена система, екология и земеползване” и г-жа Ралица Маджарова, директор Дирекция Зелена система”.

 

 
Инспекции на площадките за игра в столичните паркове и градини

През месец август 2010 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ” спечели обществена поръчка, обявена от Столична община, за контрол на 107 площадки за игра намиращи се на територията на стопанисваните от Дирекция Зелена система” паркове и градини в град София.

През периода септември-ноември РоСПА-БЪЛГАРИЯ” ЕООД осъществи контрола от възложената поръчка и след приключване на инспекциите освен оценка на съответствието на местата за игра с нормативната уредба и определяне степента им на риск РоСПА – БЪЛГАРИЯ” посочи и проблемите, изискващи незабавни мерки.

 

 

 
Детски кът в Регионален исторически музей Благоевград

През месец септември 2010 г. в Регионален исторически музей Благоевград бе открит детски образователен кът по проекта на Нов български университет Подобряване работата на българските музеи с деца и млади хора". Консултант на проекта е РоСПА – БЪЛГАРИЯ”. Посетителите на детския кът имат възможността да се запознаят с живота на праисторическия човек, като посетят праисторическа къща, праисторическа ферма и разгледат гардероба” на праисторическия човек. Децата могат да правят археологически разкопки” в специален пясъчник, да откриват следи от диви животни и др. След откриването на детския кът РоСПА – БЪЛГАРИЯ” удостовери и неговата безопасност.

 

 
Инспекции в гр. Търговище

През месец септември 2010 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ” направи инспекции на двадесет и една площадки за игра в гр. Търговище, в това число и площадки разположени на територията на детски градини и ясли. След провеждане на инспекциите бяха издадени доклади с оценка на риска на детските площадки.

След обсъждане на състоянието на местата за игра Община Търговище възложи издаване на протоколи и доклади за оценка на съответствието с нормативната уредба относно площадките за игра само на три от предвидените площадки за контрол, тъй инспектираните площадки съдържат над 50 % несъответствия с актуалните изисквания и е по-практично на тези места да се прави само оценка на риска.

РоСПА – БЪЛГАРИЯ” приветства Община Търговище за отговорното отношение към площадките за игра.

 

 
Мечтаните детски площадки на Столичен район Подуяне

На 10.09.2010 г. в сградата на 5-то ОДЗ се проведе конкурс за детска рисунка. Събитието бе вторият от петте етапа на проекта, който Столичен район „Подуяне” спечели - „Мечтаните детски площадки на Подуяне”, реализиран с финансовата подкрепа на Столична Община по програма „Европа - граждански проекти и европейски практики”. През първия етап бе установено какво е състоянието на съществуващите в момента площадки за игра.

В конкурса взеха участие деца от всички детски заведения в района, като основната цел на събитието бе да се даде възможност на най-малките да изразят своето собствено виждане за това как трябва да изглежда и какво трябва да има на мястото им за игра. Всички участници в конкурса получиха интересни награди, а след оценка от експертно жури, по рисунките класирани на първо и второ място ще бъдат изработени идейни проекти за детски площадки, които ще се реализират в бъдеще. На конкурса присъства и Радостина Хаджиева от РоСПА – БЪЛГАРИЯ”.

 

 
Международна научна конференция “Стандартизация и стандарти в спорта”

На 15 – 17 май 2010 г. се състоя Международна научна конференция Стандартизация и стандарти в спорта”, организирана от катедра Теория на спорта” към Национална спортна академия (НСА), под патронажа на ректора на НСА - проф. д-р Лъчезар Димитров и министъра на Физическото възпитание и спорта – доц. д-р Свилен Нейков.

Конференцията бе официално открита от проф. д-р Лъчезар Димитров и г-жа Ирен Дабижева, изпълнителен директор на Българският Институт за Стандартизация (БИС). Организатори и модератори на пленарната сесия бяха проф. Вихрен Бачев, ДПН, и доц. д-р Валентина Гигова.

Участие взеха ландш. арх. Ивайло Сиркаров, управител на РоСПА – БЪЛГАРИЯ”, която е член на Технически Комитет (ТК) 88 “Спорт, съоръжения за спорт и свободно време” и г-н Дейвид Иърли, директор на Отдела за безопасност на местата за игра към РоСПА”. Те запознаха аудиторията с добрите практики и стандартите, свързани с безопасността на местата за игра – БДС EN 1176:2008 и БДС EN 1177:2008, Наредба No.1 от 12 януари 2009 г. за Условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, като представиха пътя за въвеждане на стандартите от документ с препоръчителен характер към нормативен акт със задължителен статус.

На 17 май конференцията бе открита от Министъра на Спорта г-н Свилен Нейков, който връчи награди за активно участие в стандартизацията в областта на спорта. Сред наградените бяха г-н Хелмут Стендер – председател на ТК 136 към Европейския комитет по стандартизация (CEN), секретарят на ТК 88 г-н Радол Цолов, ландш. арх. Ивайло Сиркаров.

 

 
Награди „Зелена Община” 2010 г.

На 15.05.2010 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ” бе поканена на раздаването на наградите по Програма Зелена Община за насърчаване и поощряване на българските селища при изграждането на паркове и градини, което се състоя за пета поредна година. Церемонията по награждаването се проведе в хотел Кристал Палас” в София. Голямата награда за Зелена Община бе присъдена на Димитровград, а наградата за проект за благоустройство на град получи Столична община. Наградата бе връчена на кмета Йорданка Фандъкова от министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Столична община получи и специалната награда за нова модерна технология за поддръжка на паркове, която бе връчена от посланика на САЩ Джеймс Уорлик.

След церемонията наградените кметове и министър Плевнелиев поставиха началото на кметска горичка в Докторската градина, като засадиха дръвчета.

 

 
Екоцентър „Приятели”

На 1 май 2010 г. сдружение Плейцентър Приятели

официално откри Екоцентър Приятели” в градинката между улиците Битоля” , Кюстендил” и Гребенец” в кв. Белите брези”, гр. София.

Плейцентър Приятели” е сдружение с нестопанска цел на родители на деца от 0 до 12 години. Обединява ги желанието да участват активно в живота на своите деца, да споделят радостите и грижите на родителството, да търсят алтернативни модели за отглеждането и възпитанието на децата си.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Фондация Екообщност” по програмата Място за живот 2009”, осъществявана с подкрепата на Фондация Чарлз Стюарт Мот”.

В Екоцентър Приятели” децата учат докато играят. Освен пясъчник, беседка, пейки, има изградена класна стая на открито, образователни табла, места за засаждане на растения и др.

Там ще се организират тематични празници за децата с образователни игри с активното участие на родителите.

Провеждане на образователни беседи и занимания за деца от предучилищна възраст до 4 клас насочени към опознаване на природата и връзките в екосистемата са само част от дейностите, които ще се извършват в Екоцентър “Приятели”.

На откриването присъства и ландш. арх. Ивайло Сиркаров, управител на РоСПА – БЪЛГАРИЯ”, която бе консултант на проекта относно игровата стойност на екоцентъра, както и съответствието му с нормативните изисквания за безопасност.

 

 
Глобална консултация за правото на детето да играе

На 27.04.2010 г. в Творчески център”, гр. София, РоСПА – БЪЛГАРИЯ”, организира Консултация за правото на детето да играе”. Събитието е част от Глобалната консултация за правото на детето да играе, за която вече бе публикувана информация в сайта на РоСПА – БЪЛГАРИЯ”, инициирана от Ай Пи Ей (IPAInternational Play Association promoting the right of the child to play – Международна Асоциация за Игра, в защита правото на дeтето да играе).

По време на срещата бяха засегнати и обсъдени ключовите фактори, които възпрепятстват децата в България да упражняват правото си на игра, отдих и свободно време. Също така бе дискутирана важността на играта и влиянието й върху развитието на децата.

Участие взеха представители на различни организации, чиято дейност е насочена конкретно към образоването, развиване креативността и свободното време на децата чрез игра, психолози, представители на родителски неправителствени организации, преподаватели и други.

Главната цел на Глобалната консултация е Комитетът на ООН за правата на детето да разработи Общ коментар върху чл. 31 от Конвенцията на ООН. След провеждането на консултациите в избраните осем държави Комитетът на ООН за правата на детето ще има ясна гледна точка върху проблемите и причините, които ограничават децата да упражняват правото си да играят, да отмарят и да имат свободно време, в световен мащаб.

 

 
Заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС

На 20.04.2010 г. ландш. арх. Ивайло Сиркаров, управител на РоСПА – БЪЛГАРИЯ” ЕООД бе поканен да вземе участие в заседанието на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет.

На заседанието бяха обсъдени проблемите на сметосъбирането, отдаването под наем на земеделски площи на територията на Столична община и други.

Ивайло Сиркаров запозна участниците с неоходимостта от качествено управление на площадките за игра и начините за постигане на това.

 

 

 
Правото на детето да играе – консултация на IPA в Йоханесбург

През септември 2009 г. бе взето решение Ай Пи Ей (IPAInternational Play Association promoting the right of the child to play – Международна Асоциация за Игра, в защита правото на дeтето да играе) да проведе осем глобални консултации, които са свързани с правото на детето да играе. Идеята е по целия свят да се насърчава правото на детето да играе.

Разработването на този проект е базиран на партньорски модел между IPA и регионални организации. За тази година са планирани осем консултации, които ще се проведат в периода януари – май 2010 г. Първата от тези консултации се проведе в Йоханесбург в края на януари. Другите места, където ще се проведат подобни консултации, са Найроби (Кения), Мумбай (Индия), Банкок (Тайланд), Бейрут (Ливан), Токио (Япония), София (България) и Мексико (Мексико).

На тридневната консултация в Йоханесбург присъстваха представители на осемте избрани страни, където ще се провеждат подобни консултации. България бе представена от ландш. арх. Ивайло Сиркаров, управител на „РоСПА – БЪЛГАРИЯ” ЕООД.

Основните цели на консултацията са свързани с предложението на IPA, според което Комитетът на ООН за правата на детето да разработи Общ коментар върху чл. 31 от Конвенцията на ООН. Целта е да се изтъкне важността на играта за децата по целия свят и от своя страна това да засили спазването на този чл. от Конвенцията във всяка една държава.

Консултациите преди всичко ще обърнат внимание на условията, които не позволяват на децата да упражняват правото си да играят, да отмарят и да имат свободно време и по този начин ще се обхванат и повече проблеми. Тогава участниците ще трябва да дадат конкретни примери, които показват нарушение на правото на детето да играе.

 

 
Инспекция на площадките за игра, разположени на територията на Община Варна

През периода 09.2009 г. – 01.2010 г. РоСПА – БЪЛГАРИЯ извърши контрол на всички 522 площадки за игра, разположени на територията на Община Варна, в това число и на територията на детските градини и ясли.

РоСПА – БЪЛГАРИЯ приветства Община Варна за инициативата й да подобри местата за игра, стопанисвани от нея. По време на инспекциите бе установено, че гр. Варна има потенциал да превърне своите площадки за игра в едни от най-привлекателните в цяла България.

 

 
Контрол на площадките за игра в гр. Банско

През месец октовмри 2009 г. Община Банско възложи на РоСПА – БЪЛГАРИЯ да извърши контрол на всички площадки за игра на територията на гр. Банско. Част от съоръженията, разположени на площадките, са с уникален дизайн, съобразен с архитектурния стил на града. По време на инспекциите РоСПА – БЪЛГАРИЯ установи, че площадките се поддържат старателно и Община Банско държи те да са безопасно място за игра.

 

 

 

 
Инспекции на площадките за игра при ресторанти Макдоналдс

През месец септември 2009 г. за пореден път РоСПА – БЪЛГАРИЯ извърши годишен контрол на всички площадки за игра, разположени на територията на ресторантите от веригата Макдоналдс в България. По време на инспекциите бе установено, че за зоните за игра се полагат постоянни грижи, което допринася за безопасността на средата на игра, а несъответствията с нормативната уредба, отбелязани в предходните инспекции са отстранени.

 

 

 

 
Обновената площадка в парк Оборище „Пирамидата”

На 3 юли 2009 г. кметът на район „Оборище”, г-жа Пенка Арменкова, официално откри Пирамидата” – основно обновената площадка за игра в парк „Оборище” до ул. „Кракра”.

Консултант и координатор по реализацията на проекта е РоСПА – БЪЛГАРИЯ ЕООД. Чрез партньорите си в Англия РоСПА – БЪЛГАРИЯ ЕООД съдейства съоръженията на SUTCLIFFE PLAY (Англия) да бъдат предоставени като дарение на Столична Община.

Останалите съоръжения са производство на COROCORD Raumnetz, (Германия), ЕUROPLAY (Белгия), КОМPAN (Дания), представител на които за България е изпълнителят на обекта „Би Пи Си” ЕООД, фирма, специализирана в изграждането на детски площадки за игра.

За първи път в България се монтират съоръженията люлка-гнездо, купа-въртележка и въжена пирамида за катерене. Пирамидата е много атрактивно съоръжение от типа пространствени мрежи (spatial networks), с изключителен дизайн и висока игрова стойност .

Ударопоглъщащата мека гумена настилка, обезопасавяща зоните на падане, придава уникалност на площадката. С рисунъка и багрите си тя увеличава значително игровата й стойност.

Площадката е проектирана и изградена така, че да отговаря на всички изисквания за безопасност на играещите и техните придружители (Наредба №1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра от 2009 г.), тя осигурява широк набор от занимания, съобразени с всички възрастови групи, в т.ч. и за деца с увреждания.

На откриването присъстваха Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите, Емилия Елчинова, директор Дирекция “Контрол на пазара” към КЗП и представители на Столичен Общински съвет.

 

 
Форумът „Безопасно лято на детските площадки”

На 25 юни 2009 г. в гр. Бургас РоСПА – БЪЛГАРИЯ бе поканена да участва като партньор от кампанията Безопасно лято на детските площадки в среща, организирана от г-жа Меглена Кунева, европейски комисар за защита на потребителите. На срещата присъстваха г-жа Емилия Елчинова, директор Дирекция Контрол на пазара, г-н Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите, както и представители на общини, стопани на площадки за игра и икономически оператори.

За участие във форума бяха поканени и представители на Национална асоциация на служителите на общините, направление „Търговия и туризъм и защита на потребителите” и Сдружението на общините.

Поводът е една година от старта на кампанията. По време на мероприятието бяха обсъдени резултатите от кампанията до момента и бе представен новият наръчник „Безопасна площадка за игра”. Негов автор е Дейвид Йърли – управител на отдела за детски площадки към РоСПА – Англия. Наръчникът е изготвен на основата на дългогодишния международен опит на РоСПА за подобряването средата на игра на детските площадки.

 

 
Семинар на Националната художествена академия

На 15 май 2009 г. се проведе научна конференция „Детето на XXI век”. Мероприятието бе организирано от катедра „Дизайн на детската среда” към Националната художествена академия (НХА). Поводът за събитието бе 20-годишнината на катедрата и бе открито от нейния създател – проф. Серафим Серафимов.

Бяха представени и обсъдени следните теми:

ИГРОВИЯТ ФАКТОР В СВЕТЛИНАТА НА ПОНЯТИЯТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ /доц. Любомир Гуринов – ЛТУ/

КУКЛАТА ПРЕЗ ДРЕВНОСТТА – ВЕЧНИЯТ ФЕТИШ. ЕДНА ОТПРАВНА ТОЧКА КЪМ БЪДЕЩЕТО /доц. д-р Магдалена Лазарова – НХА/

ИГРА, РИСК, БЕЗОПАСНОСТ /ландш. арх. Ивайло Сиркаров – РоСПА – БЪЛГАРИЯ/

ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ ОБРАЗ И ЦВЕТОВАТА КОМПОЗИЦИЯ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ – КОНЦЕПЦИИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ /доц. д-р Милена Николова - НХА/

КРИТЕРИИ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА СПОРТНИ И ИГРОВИ СЪОРЪЖЕНИЯ /Сибин Атанасов – докторант НХА/

ДЕТЕТО ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ /д-р Величка Минкова – НХА/

ПРОЕКТ „СИНИ СТАИ” /Иванка Добрева – Драгостинова – докторант НХА/

ИГРОВАТА ФУНКЦИЯ КАТО ВАЖЕН ФОРМООБРАЗУВАЩ ФАКТОР В ДИЗАЙНА /ст. преп. Димитър Добревски – НХА/

ВИДОВЕ ДЕТСКИ ИГРАЧКИ /Дина Д. Добревска – докторант НХА/

СРЕДА ЗА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО СОЦИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ /доц. д-р Росен Коларов – Директор СБАЛ София/

СЪВРЕМЕННИЯТ ДИЗАЙН ЗА ДЕЦА – ИГРА И КОМБИНАТОРИКА /Рая Гайтанджиева – докторант НХА/

„ПАЗАРЪТ НА ПРИКАЗКИТЕ ” – "MUBA" ТРИЕНАЛЕ ПО ДИЗАЙН – МИЛАНО 2009 /доц. Теодора Механдова – НХА/

РОЛЯТА НА ДЕТСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ТВОРЧЕСТВО ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В СОЦИОКУЛТУРНА СРЕДА /Гергана Д. Несторова – докторант НХА/

ПРАВО НА ИГРА /доц. Арсен Минков – НХА/

ВЪОБРЪЖЕНИЕ И ТВОРЧЕСТВО ЧРЕЗ КОНСТРУКТИВНИ ИГРИ /Илиана Гикова – НБУ/

 

 

 
Семинар по проблемите на устройство на територията

През месец май 2009 г. в Столичен район Банкя Институтът по публична администрация и европейска интеграция организира семинар на тема „Успешно управление и провеждане на политики по устройство на територията”. Присъстващите бяха представители на отделните областни администрации в България. Обсъдиха се теми относно Европейските структурни фондове в България, публично-частните партньорства при управление на територията, обновяването на същетвуващите жилищни фондове в България и ролята на местните власти. Ландш. арх. Ивайло Сиркаров (РоСПА – БЪЛГАРИЯ) резюмира Наредба No. 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, както и стандартите за безопасност на съоръженията и настилките при площадките за игра. Представени бяха и добри европейски практики за управление на местата за игра.

 

 

 
Новите нормативни изисквания за безопасността на площадките за игра

Това бе темата на семинара провел се през месец май 2009 г., организиран от TBS consulting. Инж. Соня Георгиева, главен експерт в МРРБ, представи изискванията на европейското и националното законодателство за устройството и безопасността на съоръженията и площадките за игра, залегнали в Наредба No. 1 от 12.01.2009 г.

Ландш. арх. Ивайло Сиркаров от РоСПА – БЪЛГАРИЯ запозна участниците в семинара с практическите аспекти при извършване на инспекциите и оценката за съответствие с наредбата и приложимите европейски стандарти. Друга тема, представена на семинара, обхващаше органите за контрол и акредитация, по-специално ISO 17020 „Общи критерии за дейността на различните видове органи за контрол”.

 

 
Награди „Зелена община”

На 15.04.2009 г. , на официална церемония във Военния клуб в град София бяха връчени наградите „Зелена община”. Тази инициатива се провежда за четвърта поредна година. Целта е да се поощрят българските общини в изграждането на градски зелени системи и спортни терени. Ландш. арх. Ивайло Сиркаров, изпълнителен директор на РоСПА – БЪЛГАРИЯ, бе поканен да участва в състава на журито.

 

 

 
Пролетен бал на студентите от специалност "Ландшафтна архитектура"

Пролетният бал на студентите от специалност ландшафтна архитектура (ЛТУ - София) беше организиран за първи път в България. Събитието се проведе от 7 до 10 април в Лесотехническия университет. Целта му беше да се създаде усещането за принадлежност към една професионална общност и да се осъществят както контакти между студентите, така и контакти със специалисти, които работят в сферата на ландшафтната архитектура. Предвид аудиторията – студенти и дипломанти по специалност ландшафтна архитектура, ландш. арх. Ивайло Сиркаров (РоСПА – БЪЛГАРИЯ) обърна специално внимание на проектирането на детска среда за игра. Той посочи добри практики в изграждането на детски площадки, използването на различни ударопоглъщащи настилки, както в страната, така и в чужбина. Темата, която представи ландш. арх. Сиркаров, повдигна редица въпроси, касаещи детската среда за игра.

 

 
Семинар, организиран от Института за стратегии по околната среда

На 31.03.2009 г. Институтът за стратегии по околната среда /ИСОС/ организира семинар на тема Наредба № 1/12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра”.

На семинара бяха поканени представители на МРРБ, представители на общини в България, производители на съоръжения за площадки за игра, разположени на закрито и открито.

Наредбата, необходимата документация за изграждане и въвеждане на площадките в експлоатация, както и процедурите за контрол на местата за игра бяха представени и разяснени от инж. Нона Георгиева, гл. експерт дирекция Технически правила и норми” към МРРБ, инж. Галя Войкова, ландш. арх. Ивайло Сиркаров, изпълнителен директор на РоСПА – БЪЛГАРИЯ, и инж. Виолета Ангелиева, директор Дирекция Технически правила и норми” към МРРБ.

 

 
Семинар, организиран от фирма „Би Пи Си” ЕООД

През месец март 2009 г. фирма Би Пи Си ЕООД организира целодневен семинар в хотел САС Радисън" - София. Бяха представени датската фирма за съоръжения и настилки Компан (Kompan), Немската фирма "Корокорд ("Corocord raumnetz) за пространствени мрежи (spatial networks - част 11 от БДС EN1176), както и фирма Конкриит (Concrete spielanalage) за скейт и БМХ площадки и рампи. Инж. Нона Георгиева представи по-основните аспекти на Наредба No. 1 от 12 януари за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Ландш. арх. Ивайло Сиркаров (РоСПА – БЪЛГАРИЯ) подробно разясни режимите на контрол, залегнали в наредбата и дефинира изискванията, на които трябва да отговаря независимият орган за контрол. На семинара присъстваха представители на Сдружение на настоящи и бъдещи майки (СНБМ), Асоциaция Родители, представители на отделните столични райони и дирекции от Столична община, проектанти, архитекти, ландшафтни архитекти, преподаватели и студенти. Представените продукти бяха новост за голяма част от аудиторията.

 

 

 
Заседание на Национално сдружение на общините в Р. България

На 23 февруари 2009 г. се проведе първото за тази календарна година заседание на Постоянната комисия по териториално развитие и благоустройство (ПКТРБ) на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

По време на заседанието инж. Нона Георгиева, главен експерт в Дирекция
Технически правила и норми” на МРРБ, и ландш. арх. Ивайло Сиркаров, изпълнителен директор на РоСПА – БЪЛГАРИЯ, представиха практически аспекти при прилагането от общините на Наредба No. 1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за безопасността на площадките за игра.

 

 
Кампанията „Безопасно лято на детските площадки”

През лятото на 2008 г. Комисията за защита на потребителите възложи на РоСПА – БЪЛГАРИЯ да направи контрол на 15 площадки за игра, стопанисвани от общинските администрации на няколко български градове, сред които – София, Варна, Бургас, Пловдив и др. Възлагането на този контрол бе част от кампанията Безопасно лято на детските площадки”, проведена под патронажа на г-жа Меглена Кунева, европейски комисар за защита на потребителите, и в партньорство с Дарик радио, BTV и вестник Стандарт”.

При направените проверки РоСПА – БЪЛГАРИЯ издаде доклади, съдържащи оценка на риска и конкретни препоръки за отстраняване на опасните елементи от площадките за игра.

 

 
Кръгла маса, организирана от Комисия за защита на потребителите

През месец юли 2008 г. Комисия за защита на потребителите към Министерство на икономиката и енергетиката организира кръгла маса на тема Безопасност на детските площадки за игра. Бяха обсъдени по-основните проблеми на поддържането на обществено достъпните места за игра в България. Присъстваха редица представители на фирми производители и вносители на съоръжения и настилки за площадки за игра, както и представители на Столична община. РоСПА – БЪЛГАРИЯ бе партньор на тази инициатива.

 

 

 
Семинар, организиран от „Ърбън Сълушънс България” ЕООД

В края на месец май 2008 г. фирма Ърбън Сълушънс България” ЕООД организира семинар в хотел Хилтън. На семинара бяха представени продуктите на шведската фирма за съоръжения за игра Хагс” (HAGS”) и английската фирма за цветна каучукова настилка за площадки за игра Плейтоп” (Playtop”), чиито представител за България е Ърбън Сълушънс България”. РоСПА – БЪЛГАРИЯ показа добрите практики при управлението на площадките за игра в различни точки по света.

 

 

 
Семинар „Зелена Община”

В началото на месец април 2008 г. се проведе Семинар Зелена Община”, организиран от фирма Аквамат 2000” ООД. Мероприятието продължи 2 дни и се състоя в Парк-хотел Москва”. Организаторите бяха поканили редица експерти, в т. ч. и от Европа, които да запознаят присъстващите с добрите практики за изграждането, поддържането и управлението на зелените площи. Бяха посочени и начини за финансиране по европейските оперативни програми на Министерсрвото на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на земеделието. РоСПА – БЪЛГАРИЯ бе поканена да представи моделът за управление и контрол на площадките за игра в Англия, Австралия, Ирландия, Исландия, Корея, Нова зеландия, Канада и др.

 

 
Обучение за новите изисквания на EN 1176 и EN 1177
В началото на март 2008 Мила Чакърова и Ивайло Сиркаров от РоСПА – БЪЛГАРИЯ преминаха успешно обучение в Англия във връзка с промените и допълненията в новите версии на стандартите за безопасност на съоръжения и настилки EN 1176 и EN 1177 при общественодостъпните площадки за игра, които промени и допълнения предстои да бъдат приети от Европейския Комитет по Стандартизация (CEN) до есента на 2008. В обучението бяха подробно разгледани всички нови и изменени изисквания на тези два стандарта, както и двете напълно нови части - част 10 и част 11, които се отнасят съответно за изцяло затворени съоръжения за игра (fully enclosed play eqipment) - използвани предимно в детските парти клубове и центрове и за пространствени мрежи (spatial networks) - съоръжения, които все още не се срещат в България.

 

 
Кръгла маса в град Варна

РоСПА – БЪЛГАРИЯ бе поканена да вземе участие в кръгла маса на тема: Детска площадка на моите мечти”, състояла се на 30.08.2007 г. в Младежкия дом в град Варна. Организатор на събитието бе сдружение: Общество на учителите новатори в България”.
Присъстваха представители от отделните варненски районни администрации, като район
Младост” бе отличен с приз за района, подновил и изградил най-голям брой площадки за игра.
Създатели на проекта за площадка за игра, визуализиран и с макет, са ученици от няколко варненски училища под ръководството на г-жа Калина Нушева, преподавател в Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия – гр. Варна.
РоСПА – БЪЛГАРИЯ ще съдейства по отношение на безопасността, игровата стойност и достъпността за ползватели и придружители в неравностойно положение.
Нека тази инициатива бъде пример за подобни младежки дейности и в други градове в България, на които
РоСПА – БЪЛГАРИЯ ще се отзове и съдейства.

 

 
Семинар „Детска среда за игра”

На 03 април 2007 г. в Централния дом на Архитекта в София се проведе семинар на тема Детска среда за игра”, организаиран от РоСПА – БЪЛГАРИЯ. На семинара присъстваха студенти и преподаватели от специалност ”Дизайн на детската среда” към Националната Художествена Академия, студенти от Лесотехническия университет и от Университета за aрхитектура, строителство и геодезия, представители на строителни и проектантски фирми, представители на Столичен Район Оборище, журналисти и други, за които темата представляваше инерес.

 

Бяха засегнати следните теми:

Значението на играта и игрова стойност
Опасност и риск. Управление на риска.
Анализ на злополуки и необходимостта от събиране и систематизиране на данните за злополуки на площадките за игра в България.

Общи изисквания към средата за игра
Стандарти за безопасност на съоръженията и настилките при площадките за игра
Достъпност за деца и придружители с увреждания
Контрол, управление и поддържане на площадките за игра
Примери от практиката и коментари.

Лектори на семинара бяха Мила Чакърова и ландш. арх. Ивайло Сиркаров от РоСПА – БЪЛГАРИЯ, а специални гости бяха доц. Арсен Минков от Националната Художествена Академия и г-н Джон Иърли, председател на отдела за безопасност на площадки за игра на RoSPA.

Семинарът получи положителни отзиви от присъстващите. Бяха задавани въпроси за начините за финансиране, детската психолoгия, дизайна на площадки, повече положителни примери от практиката в България и др. По отношение на последния коментар, това е и нашето желание – да станем свидетели на реализирани на практика повече добри детски площадки, които да се превърнат в положителен пример за развитието на детската среда в нашата страна.

 

 

 
Нормативен акт за площадките за игра

През есента на 2006 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройство издаде заповед за сформиране на междуведомствена работна група, която да заседава за изготвянето на нормативен акт - наредба относно устройството и безопасността на детските площадки за игра в България. Работната група се състоеше от представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция за закрила на детето, Български институт за стандартизация, Столична община и други правителствени и неправителствени ведомства и организации. За секретар на работната група бе назначен ландш. арх. Ивайло Сиркаров (РоСПА – БЪЛГАРИЯ) като експерт, който е запознат с добрите практики в Европа при управлението на местата за игра. При разработването на този нормативен акт се анализираха обстойно стандарти, закони, наредби и местни разпоредби от редица европейски държави, които се отнасят за площадките за игра. Наредба No. 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра е обнародвана в Държавен вестник на 6 февруари 2009 г. (бр. 10).

 

 

 
Кръгла маса в Столична община

През месец януари 2006 г. се проведе работна среща в Столична Община, организирана по инициатива на РоСПА – БЪЛГАРИЯ, с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието, Държавната Агенция за Младежта и Спорта, Българския Институт за Стандартизация, както и представители на Столична община, сред който г-н Росен Желязков - сектретар на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова - зам. кмет по образование и култура, инж. Симеон Димчев – Директор Дирекция Зелена сиситема” към СО. Специални гости на срещата бяха г-н Джон Йърли – председател на отдела за безопасност на детските площадки към RoSPA Англия и г-н Дейвид Йърли – председател на Европейската централа на Ай Пи Ей (IPAInternational Play Association promoting the right of the child to play – Международна Асоциация за Игра, в защита правото на дeтето да играе).

Едно от решенията, който се взеха, бе превеждането на Европейските стандарти за безопасност на съоръженията и настилките при площадките за игра БДС EN1176 и БДС EN1177, който превод бе факт през есеннта на 2006 година.

На снимката г-н Дейвид Йърли връчва почитна вратовръзка на кмета на Столична община г-н Бойко Борисов.

 


Информационни брошури